03 ianuarie 2013

Obiective de invatare pentru varsta de 3-4 luni

Obiective de invatare, sau cam ce ar trebui sa ne preocupe pe noi parintii si educatorii la aceasta varsta:
  1. Stabilirea rutinei veghe-somn, luand in considerare preferintele bebelusului, pentru ca acesta sa poata anticipa ce va urma;
  2. Intampinarea nevoilor de comunicare prin: interpretarea sentimentelor acestora (frica, enervare, nefericire) si invatarea modului in care acestia le comunica.
  3. Oferirea de oportunitati de exersare  a deprinderilor motorii si senzoriale in medii diferite.
 Iata cam ce o sa faca bebelusul vostru in aceasta perioada:
  • Asigurarea unei stabilitati bune a capului, intarirea muschilor dorsali precum si cresterea controlului asupra miscarilor motorii grosiere care ii permit bebelusului sa loveasca,sa prinda si sa se intinda spre obiectele aflate in proximitatea acestuia. Toate aceste miscari voluntare sunt etape importante care trebuiesc atinse in dezvoltarea motorie.
  • Acum ca acuitatea vizuala este aproape de vederea unui adult, beblusilor le va face mare placere sa fie tinuti vertical pentru a putea exploara lumea inconjuratorare. Prin coroborarea dezvoltarii miscarilor grosire cu acuitatea vizuala, beblusii vor avea posibilitatea sa exerseze din ce in ce mai des coordonarea mana-ochi.
  • O data cu descoperirea mainilor vor exersa intens si cu intereres prinderea si desprinderea acestora si veti vedea primele semne de frustrare pentru ca inca nu stiu sa mute un obiect dintr-o mana in alta sau sa il lase sa cada :), nu va panicati, frustrarea e buna, in acest caz face parte din procesul de invatare. Am vazut mamici grabite sa nu ii lase sa se frustreze si le "confiscau" jucaria si cu asta si procesul de invatare. Prea multa iubire in acest caz strica.
  • Tot acum vor aparea si primele semne de anticipare a "evenimentelor" mai ales daca a existat o rutina precedenta: vor zambi daca vor vedea pregatirile pentru mancare, isi vor arcui corpul pentru a fi luati in brate, etc. O buna idee este sa incepeti sa practicati limbajul semnelor care va va ajuta mai tarziu sa comunicati. Noi chiar vrem sa incercam. Deja E. raspunde la 3 semne (doar atat mi-am propus eu), o sa vedem daca le va si folosi mai tarziu.

  • Vor continua eforturile bebelusilor de a comunica si vor incepe sa inteleaga ca pentru a comunica e nevoie de raspuns si stimul. Se vor juca cu sunetele vor ganguri, rade si striga pentru a obtine atentia.
  • Vor face distinctia intre membrii familiei si straini dar inca nu vor aparea primele semne asociata cu etapa perfect normala a fricii de straini.
  • Timpul petrecut in starea de veghe se va imparti intre jocuri solitare (maini, voce si sunete) si cele de socializare.
Articole similare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...