14 noiembrie 2012

Cutia senzoriala: Toamna


Sunt convinsa ca de fiecare data cand iesiti afara sau mergeti in weekend la padure, in special toamna, v-ati intors acasa cu o multime de frunze, seminte, crengute, etc. Nu le aruncati, puneti-le in cutia senzoriala. 
Ador cutiile senzoriale! Sunt simplu de facut, ieftine si cel mai important atat de versatile incat copii vor petrece minute in sir jucandu-se cu ele.
Cutiile senzoriale sunt ca un joc de cautat comoara. La fiecare "colt" apar noi obiecte, fiecare diferit si interesant in acelasi timp.Dalia a fost complet intrigata de ce e inauntru. Ma tot intreba ce e fiecare obiect pe care nu il vazuse. Initial reticienta, ulterior s- alasat purtata de experienta si a inceput sa tot caute obiecte noi in cutie.
Copii adora sa exploreze universul cu ajutorul simturilor, le place sa simta textura diferita a obiectelor, sa le miroase, sa vada ce sunete scot, sa fie stimuati vizual de culori si forme. Cutiile senzoriale tocmai asta fac, stimuleaza toate simturile celor mici si ii ajuta sa inteleaga lumea inconjuratoare.
Orice cutie e potrivita pentru a deveni o cutie senzoriala: una mare poate fi umpluta cu fulgi de polistiren si daca e foarte mare puteti pune copilul chiar in cutie ( asa cum am facut noi ;) ), o cutie de pantofi, eu ma pregatesc sa fac una intr-o cutie de betisoare de urechi pe care o sa o umplu cu obiecte mici, cea din poza e facuta intr-o tava de lemn. Cand alegeti cutia, incercati sa va ganditi cum o va folosi copilul, daca doriti una pentru joc imaginar, atunci va sfatuiesc sa o faceti intr-o cutie suficient de mare incat mainile sa se poata misca in voie, dar nici nu foarte mare incat sa se piarda obiectele prin ea. Daca doriti una pentru explorare, ea poate fi mai mica.
Alegeti o tema cand contruiti cutia. Noi am fost inspirati de multitudinea de seminte si frunze adunate si am ales toamna. Mergeti pe o paleta cromatica asortata cu tema aleasa. In functie de varsta copilului construiti "baza" in asa fel incat acesta sa fie in siguranta. Ca baza se pot folosi tot felul de seminte si cereale, paie, hartie taiata fasii, forme de hartie decupate, pompoms, gel de par, fulgi de polistiren, chiar si apa, etc. Adaugati apoi tot felul de obiecte in functie de creativitate, incercati insa sa fie cat mai variate ca forma, textura si miros. De exemplu noi am pus si stelute de anason si bete de scortisoara.
La o simpla cautare pe net o sa gasiti foarte multe exemple ca sa va inspire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...