06 noiembrie 2012

Ce si cum deseneaza copii de la 1 la 4 ani


Dalia, la aproape 1 an. Printre primele opere de arta.
Ce dor imi e de manuetele astea :).
Dalia a pus mana pe creion destul de devreme, un pic sub un an si imi aduc aminte ca ma tot criticau mamicile ca nu e bine ca daca baga in gura. Las sa bage, imi ziceu eu in mintea mea, pentru ca nu puteam sa ii refuz placerea teribila pe care Dalia o simtea cand mazgalea.
Cu motoul "arta proces nu produs" Dalia isi exerseaza de atunci deprinderile motorii lasand urme pe o coala de hartie si din cand in cand ne mai si spune ce deseneaza. Acum la 2 ani desenele au inceput sa prinda forma si o data cu ele si curiozitatea mea legata de ce si cum deseneaza copii :) sa se dezvolte.
Desenele Daliei la 2 ani: sus sunt pisici in desenul de sus si jos pesti si balene, preferatele ei.

As porni de la premisa ca toti copii sunt diferiti si dezvoltarea lor nu se poate incadra intr-un sistem bine definit si cu puncte precise. Literatura de specialitate subliniaza acest fapt si ne aduce aminte ca etapele de mai jos sunt doar orinetative si nu trebuie sa ne impacientam daca copilul nu se incadreaza la "tzanc ;)" in ele. Totusi aceste etape exista, prin ele trec toti copii si e destul de interesant pentru noi ca parinti sa vedem cum le ating, etapa dupa etapa.

Prima Etapa - Mazgaliturile

12 - 18 luni
In ultimele luni ati asistat la o explozie in dezvoltare motorie fina la copilul vostru. Acum sunt capabili sa prinda bine un creion si sa experimenteze taragand viguros linii pe hartie. Cu cat mai mult deseneaza cu atat le va placea mai mult iar daca le mai dati si vopsele cu atat procesul va deveni si mai agreabil. Cei mai multi copii isi vor arata dorinta de desena pe la 12-13 luni cand vor trece treptat si cu pasi marunti de la mazgalit la desene recognoscibile si la final la litere.
In aceasta etapa copii nu incearca sa reproduca nimic din lumea inconjuratoare este doar pura placere kinestezica. Daca deja sunteti in jurul varstei de 16 luni foarte probabil ca detineti o galerie frumoasa de procese creative de la "ala micu".  Treptat mazgaliturile vor deveni din ce in ce mai ordonate pana se vor transforma in diferite forme. Cercurile si spiralele vor fi printre primele care vor aparea fiind si natural anatomice.

A doua Etapa - Aparitia formelor circulare

19 - 25 luni
Foarte probabil ca in jurul varstei de 2 ani mazgaliturile vor capata si forme recognoscibile: cercuri, spirale, etc. E un fenomen care aduce placere motorie prin actiunea mecanica de a desena ceva rotund. Inca nu va putea tine creionul suficient de stabil dar va fi foarte entuziasmat de tot ce deseneaza, de tipuri de creioane, vopsele, carioci groase-subtiri, culori, etc, si tot in aceasta etapa va incepe sa va arate si explice ce a desenat.  Mai mult si timpul dedicat actului creativ va fi mai mare dar si dimensiunea hartiei acoperita va fi mai mare. Vor varia si formele nu veti mai gasi numai spirale, ci si linii, puncte, etc. Foarte probabil ca daca veti desena o linie va va imita, chiar daca nu va fi la fel de dreapta.

 A treia Etapa - Forme si culori

 26 - 30 luni
In jurul acestei varste copii vor trece de la mazgalituri la arta adevarata, vor deveni mult mai interesati in a colora si a picta, vor folosi mai multe culori si vor desena obiecte si animale, unele forme vor fi chiar recognoscibile. Poate ca imaginea din stanga e doar un amestec de culori pentru voi insa pentru cel care a pictat-o e un sarpe in jungla. Tot acum, cei mai multi dintre copii vor incerca sa incorporeze elemente lingvistice in desen chiar daca literele vor arata ca un alfabet inventat. Acum e momentul, daca doriti sa pastrati desenele, sa incepeti sa le colectati.

31 - 36 luni
Pe la 2 ani si jumatate copilul vostru va putea sa tina si sa manipuleze un creion in mod corect. Tot acum vor manevra cu usurinta creionul in sus si in jos pentru a putea "scrie" litera V, care e destul de dificil de realizat si necesita o mai mare dexteritate pentru a trage liniile drepte.
Acum va face si primele cercuri si va incepe sa scrie unele litere poate chiar numele lui, oricum ceva care sa arate ca si numele :)). Unii mai precoce vor scrie chiar si numele de familie. In orice caz chiar nu fortati copilul sa invete sa scrie daca el nu isi doreste acel lucru, cel mai bine e sa asteptati sa isi manifeste el interesul in directia asta.


 A patra Etapa - Fete de oameni

In jurul varstei de patru-cinci ani in desenele micutilor vostrii vor incepe sa apara si fetele oamenilor. O sa va para rau cand trunchiul omenesc va aparea in desene si distractia nu va mai fi la fel ca la inceput cand mainile si picioare  celor din desene tasneau chiar din cap :).
Textul este tradus, adaptat, compilat si modificat ;) de pe:
 • http://www.learningdesign.com/Portfolio/DrawDev/kiddrawing.html (imaginile sunt luate de pe acest site si o parte din text)
 • http://www.babycenter.com/0_toddler-milestone-writing-and-drawing_11744.bc
 • http://planningwithkids.com/2010/08/03/childrens-drawing-stages/
Interesant de  citit:
 • http://aaalab.stanford.edu/child_development/dev_drawing.html
 • http://www.learningdesign.com/Portfolio/DrawDev/kiddrawing.html
 • http://www.nucleuslearning.com/content/draw-person-test-dap-great-way-tell-kids-intelligenc

2 comentarii:

 1. Foarte interesanta postarea. :)
  Si foarte folositoare pentru mine cel putin. Baietelul meu a inceput si el de ceva vreme sa faca desene(liniuite) si deja peretii nu mai sunt albi:) Dupa ce am citit postarea voi reusi sa inteleg mai bine atractia asta a lui fata de tot ce e creion, pix etc :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Mai este o carte interesanta despre desenele copiilor, am citit-o acum vreun an si avea explicatii si despre simbolurile desenelor copiilor. E de la editura Litera, se numeste Desenele copilului tau de Evi Crotti.

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...