20 martie 2012

Drumul catre primele cuvinte: perceptie, identificare, simbolistica

“We die. That may be the meaning of life. But we do language. That may be the measure of our lives.” Toni Morrison - Premiul Nobel pentru literatura 1993.


Pasii pe care ii fac bebelusii catre primele cuvinte 

1. Perceperea sunetelor

Bebelusilor le place sa auda cuvinte mai mult decat orice alt tip de sunete. 
Pentru a intelege acest fapt trebuie mai intai sa cunoastem elementele fundamentale ale vorbirii, silabele. Ele includ consoane si vocale pe care chiar si bebelusii de o luna le pot distinge, ba mai mult sunt capabili sa distinga si silabe care nu sunt in limba nativa, pe care insa le vor "uita" pe la 10-12 luni. Asta se intampla pentru ca ne nastem cu un cartonas alb pregatit sa fie scris pentru orice limba, insa pe masura ce crestem doar elementele fonologice care sunt utile vor fi pastrate si cele de care nu avem nevoie vor fi sterse. Aceasta specializare "costa" insa pentru ca, pentru unii dintre noi unele sunete vor fi imposibil de pronuntat pe viitor. Imi aduc aminte, pe cand lucram cu tinerii si organizam tabere internationale de tineret ca placerea romanilor era sa ii faca pe spanioli sa spuna cuvinte care cotineau litera V si ii tot "necajeau" rugandu-i sa spuna veverita, iar spaniolii spuneau mereu beberita.  


2. Identificare cuvintelor


Una din provocarea care vine dupa identificare sunetelor este intelegerea structurii cuvintelor, unde incepe si unde se termina un cuvant. Bebelusii de 6 luni vor acorda atentie mai mare verbelor si substantivelor decat prepozitiilor, articolelor si vor cauta sa inteleaga cand se foloseste corect mama si tata. Bebelusii vor invata mai repede cuvintele folosite la inceputul si sfarsitul propozitiei, foarte probabil datorita pauzelor dintre propozitii, oferindu-le astfel posibilitatea de a identifica mai repede unde incepe si unde se termina un cuvant. Pana la 9 luni bebelusul va tot descifra cuvintele, nu vor intelege sensul cuvintelor, doar vor fi capabili sa recunoasca un cuvant ca un grup distinct de sunete. 
Bebelusii sunt ajutati in aceasta perioada si de adultii care vorbesc cu ei intr-un anumit fel, alterand intre  sunete inalte si joase, vorbind rar, etc. In literatura de specialitate am gasit acest tip de vorbire numite motherese. 


Primi pasi spre vorbire
  • La 2 luni - bebelusii vor scoate sunete care vor reda vocalele ca oo si aaaa. 
  • La 6 luni - dupa aceasta etapa vine ganguritul, sunetele scoase se vor avea aceiasi rezonanta ca si vorbitul, fara a avea un sens insa. Am intalnit multe mamici care se laudau ca in aceasta perioada copii lor au "vorbit".  La aceasta varsta, "vorbitul" va fi alcatuit, la cei mai multi copiii dintr-o vocala si o consoana. Pe masura ce vor trece lunile si vorbitul se va dezvolta si va lua forme mai complexe, adaugand si alte sunete si intonatie. Sa dam insa ganguritului ce ii apartine, nu e doar o mormaiala fara sens, este precursorul vorbirii reale. Intr-un studiu realizat de Graves & Landis 1990, au observat ca gura adultilor se deschide in timpul vorbirii mai mult pe partea dreapta decat pe partea stanga, avand relatie directa cu emisfera care controleaza muschii, cea din partea dreapta.  Si bebelusii fac exact la fel, spun  Holowka & Petitto in lucrarea lor din 2002, ceea ce ne sugereaza ca ganguritul este fundamental legat de vorbire. 


Dalia la 6 luni gangurind
  • Intre 8 si 11 luni copii trec de la gangurit la un fel de limbaj care se apropie si mai mult de vorbirea reala prin adaugarea de intonatii inalte si joase. Aceasta indica o legatura intre preceptie si producerea vorbirii. Prin gangurit, copii invata sa isi foloseasca limba, buzele si dintii pentru a produce anumite sunete, care vor tot evolua pana cand se vor apropia ca si sunet si intonatie de vorbirea reala. 
  • Primul cuvant adevarat, spune literatura de specialitate va aparea in jurul varstei de 1 an.  In mod curent aceste cuvinte sunt o extensie avansata a ganguritului lalatiunea, o consoana cu o vocala repetata, mama, tata, papa. Unii dintre copii vor mai avea in vocabular si cuvinte din sfera animalelor, alimentelor, parti ale corpului si imbracaminte. Destul de frecvent, tot acum, copii expirma si cuvinte care exprima actiune: gata, papa, hai, etc
  • La 2 ani cei mai muti copii au un vocabular format din cateva sute de cuvinte, ca sa ajunga la 6 ani cu un vocalbulare format din peste 10.000 de cuvinte.
3. Intelegerea cuvintelor si a simbolisticii acestora

Dalia, in jurul varstei de 9 luni facea cu mana tai-tai mai ales la comanda si prin imitatie. Din pacate si-a perdut interesul destul de repede si parca a uitat total ce e acest gest, ceea ce trebuie sa recunosc ca m-a cam intristat. Cateva luni mai tarziu ( pe la 13 luni) nu ezita sa faca tai-tai atunci cand ne imbracam sa plecam undeva, cand spuneam noi ca plecam, cand ne cerea  ea sa plecam ( deobicei din cabinetul medical) sau cand se juca ea cu noi "de-a plecatul".
Care ar putea fi diferenta intre tai-tai la 9 luni si tai-tai-ul de acum? 
E o diferenta importanta, pentru ca una e sa dai din mana pentru ca ti se pare un gest distractiv si interesant si alta e sa intelegi sensul cuvintelor care leaga gestul. Dalia a inteles ca cuvintele ca ele sunt simboluri  care fac referire la actiuni, obiecte, caracteristici. Ea si-a format deja diferite concepte care sa o ajute sa perceapa lumea inconjuratoare si sa interactioneze cu ea, totul bazat pe experienta ei personala. Intelegend ca sunetele vorbirii descriu concepte, ea a inceput sa asocieze cuvintele acestora.
E fascinant cat de rapid si cu cata usurinta deprind copii aceasta abilitate care ne permite sa ne exprimam gandurile si sentimentele catre cei din jur si sa invatam atat de multe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...