14 decembrie 2011

De ce e important sa citesti impreuna cu copilul tau?


Dalia la 6 luni, fascinata de pozele din carte.
"Copii vor invata dragostea de carte in bratele parintilor lor."  - Emilie Buchwald


Daca ati fi intrebat “Care este cea mai importanta trasatura a copilului dumneavoastra pe care ati dori sa o dezvoltati?”,  cel mai probabil ca cei mai multi dintre voi ati raspunde ca inteligenta. Toti ne dorim copii inteligenti si care sa fie de succes, de aceea si investim timp in a cauta cea mai buna gradinita, cursuri private, cluburi, cumparam jucarii si avem asteptari mari de la aceste activitati.

Dalia la 9 luni cu Marius, "citind" o carte la iarba verde.
Ceea ce s-a dovedit deja este ca parintii au un rol important in procesul de invatare al copilului.  Un mod simplu in care pot face acest lucru este sa citeasca pentru copil si sa-l faca sa iubeasca cartile.
Obisnuim sa spunem ca e bine sa citim cu copilul nostru dar cred ca e foarte important sa punctam concret care sunt avantajele cititului atat pentru copil cat si pentru relatia parinte-copil.
Cititul pentru copil inseamna:
Dalia la 6 luni, dand pagina la carte.
 • o relatie mai stransa copil - parinte. Pe masura ce copilul creste si va deveni tot mai independent, va fugi, se va juca si va explora tot mai mult mediul din jurul lui. Atunci cand citesti cu el, cand va retrageti la locul de citit doar voi doi, totul devine mai calm si povestile placute. Impreuna va veti bucura de a acea atmosfera de care isi va aduce mai tarziu aminte cu mare placere. 
 • un start bun pentru educatia academica.  Cititul joaca un rol central in ai invata pe copii cum sa invete. Studii ca  Read-Alouds with Young Children. Newark, International Reading Association,  arata ca acei copii care sunt implicati in diverse activitati de citit si scris inainte de scoala vor avea rezultate mult mai bune la scoala. Este si logic pentru ca in clasele primare copilul trebuie sa invete literele, sa formeze cuvinte si propozitii si in paralel trebuie sa invete matematica si alte materii. Fiind familiar cu cititul si scrisul, copilul parcurge cu usurinta exercitiile de la scoala si se poate concentra la lucrurile mai putin familiare. 
 • dezvoltarea abilitati de baza pentru vorbit. Atunci cand citim impreuna cu copilul, noi exersam: sunete, pronuntie, repetam cu copilul cuvintele, copilul invata sa asocieze imagini cu cuvinte. Toate acestea permit copilului sa se familiarizeze cu cuvintele, cu sunetele si il incurajeaza sa rosteasca cuvintele.
 • abilitatea de a citi. Atunci cand citim impreuna cu copilul o facem asa cum am invatat si noi: citim o carte incepand cu prima pagina, citim de la stanga spre dreapta, citim de sus in jos, rasfoim cartea. Copii invata aceasta structura si in scurt timp veti vedea ca singuri vor parcuge cartile asa cum ati facut-o impreuna. 
 • abilitati de comunicare mai bune. Atunci cand petreci timp citind copilului tau, se dezvolta o legatura si amandoi invatati sa comunicati mai bine. Cititul trebuie sa fie interactiv si sa implice copilul: citim si aratam cu degetul catre personaje si apoi il invitam pe copil sa ne arate cu degetul personajele sau chiar sa spuna anumite cuvinte. Mai tarziu, prin repetitie si prin recitirea aceleiasi carti el poate sa exprime o parte a dialogului dintre personaje. Aceste interactiuni pun bazele unei comunicari in care copilul invata ca exista un dialog si ca aici el se poate exprima.
 • invatarea unei limbi. S-a observat ca acei copii care sunt expusi cat mai devreme cititului isi dezvolta mai bine si mai repede bazele pentru invatarea unei limbi. Numeroase programe educationale prescolare dedicate invatarii unei limbi straine s-au construit pornind de la aceste descoperiri si luand in considerare imensa dorinta a copiilor de a invata. 
 • dezvoltarea unei gandiri logice. Povestile pe care le citim din carti copilului il ajuta sa inteleaga relatia cauza – efect, sa descopere structura si inlantuirea logica, sa inteleaga cum se  poat grupa lucrurile si mai tarziu putin sa inteleaga anumite concepte abstracte. Din aceasta perspectiva cartile il ajuta pe copil sa pune bazele unei gandiri logice atat de necesare in matematica, invatarea unei limbi, in exprimarea gramatica, in intelegerea lucrurilor si multe altele. Analogia este un alt lucru pe care il descopera copilul citind prin faptul ca intelege sa relationeze povestile din carti cu ceea ce se intampla in viata lui. Cand copilul incepe sa practice gandirea logica va descoperi ca cititul il ajuta sa inteleaga si mai multe despre lumea lui si astfel devine tot mai curios de cartile pe care le cititi. 
 • pregatirea pentru o noua experienta. Cartile pot fi folosite pentru a ajuta copii sa inteleaga ce se intampla cu ei, sau cu ei in relatie cu cei din jur. De exemplu cand copilul este nervos sau ii este teama pentru ca trebuie sa mearga la gradinita ai putea sa folosesti cartea pentru a-i elimina aceste temeri.  Gaseste o carte cu povesti despre gradinita si despre copii care merg la gradinita pentru a-l ajuta sa inteleaga ce se intampla acolo si cum se simt copii cand trebuie sa mearga la gradinita. 
 • o activitate placuta pe care sa o repeti! Cititul poate sa devina un moment distractiv pentru copil daca incepem sa citim de timpuriu impreuna cu el. Daca ne alocam timp frecvent pentru citit (unii zic ca zilnic ar trebui sa citim) si il ajutam sa descopere cat mai multe din carti, daca cititul are loc intr-o atmosfera placuta si linistita atunci avem sansa sa vedem cum copilul nostru isi doreste sa o repete. Pe termen lung nu este important cat si ce citeste ci dorinta copilului de a citi din nou si din nou. In timp, daca copilul indrageste cartile, va veti putea concentra pe continutul acestora.   
 • copii care invata sa aiba rabdare si autodisciplina. Copii la inceput nu vor avea rabdare sa te asculte intre timp ce citesti, vor fi distrasi cu usurinta de alte lucruri, dar in timp vor invata sa aiba rabdare ca sa cititi intreaga carte sau chiar mai multe carti. Cititul, au dovedit cercetarile (Butler, D. (1998) Babies Need Books: sharing the joy of books with children from birth to six, rev. edn. Portsmouth, NH: Heinemann), ajuta copilul sa isi pastreze atentia timp indelungat fara sa fie distras. Citind des cu copilul veti descoperi ca la un moment dat el ia singur cartile de pe raft si va incepe sa le studieze cu rabdare asa cum ati citit impreuna. 
 • dezvoltarea memoriei. Citim si recitim cartile pe care le avem si apoi trecem la altele. Citind revedem aceleasi animale, obiecte, personaje si acest lucru face posibil sa aiba loc procesul de memorare. Cand copilul redescopera acelasi animal sau obiect si realizeaza ca s-a mai intalnit cu el exerseaza memorarea si vezi pe fata lui bucuria ca si-a adus aminte. Placerea de a citi are legatura si cu placerea copilului de a descoperi ca "el isi aduce aminte si cunoaste "acel obiect, personaj sau animal.
 Ca si parinte, sa citesti pentru copil este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a-l pregatii pentru o dezvoltare armonioasa si pentru a-l ajuta sa descopere lumea din jurul lui.

2 comentarii:

 1. Minunat articol. Felicitari!
  Munteanu Manuela

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte interesant, si eu citesc mult impreuna cu fetita mea in varsta de 3 anisori. Si inca de cand avea cateva luni si statea pe burtica era foarte atenta la imaginile din carti. Am gasit carti foarte frumoase pe site-ul www.bebeardealul.ro. Va recomand!

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...