12 noiembrie 2011

Spatiul de joaca pentru copii de 12-14 luni, un loc pentru exersarea deprinderilor motorii

Fie ca vorbim de interior sau exterior oferta mediului ar trebui sa fie suficient de variata si sa raspunda noilor provocari motorii ale copilului.

Deprinderi motrice grosiere
Cei mai multi copii pe care eu i-am cunoscut si-au inceput incursiunile in mersul nesustinut pe la 12-13 luni, pana atunci copii au nevoie de orice fel de jucarii care sa ii poata sustine in exersarea noilor deprinderi: masute joase, balustrade, jucarii de impins si de tras, premergatoare si in principiu, orice ce i-ar putea ajuta si mai ales incuraja sa mearga independenti.
Dalia pe toboganul din camera ei.
Scari, tunele unde se poate merge taras, cutii mari in care se poate intra si iesi sunt noua provocare  pentru deprile motorii grosiere. Un interes deosebit o vor acorda pentru orice structura care ofera posibilitatea de a intra si iesi in patru labe, de catarat, de a te baga pe dedesubt sau pe deasupra. O masa cu picioare mari si scaunele aferente sunt perfecte pentru asta, asa ca daca parintii sau bunicii mai au pe acasa din astea si nu s-au modernizat de tot cu "cafee table" atunci va deveni locul perfect de a merge in vizita.
Iata si cateva idei "culese" de pe internet, chiar daca pentru unii dintre noi care locuim la bloc par o utopie, noi totusi am reusit sa gasim alternative la cateva dintre ele. De exemplu ne-am cumparat un tobogam mic de plastic cu scari pe o parte, pe care il ascundem usor dupa pat daca e cazul, care insa e preferat de toti copii care vin pe la noi. 
Deprinderi motrice fine
Strangeti orice lucrusor care se inchide/deschide, are se poate rostogolii, capace care nu pot fi inghitite, cutii de carton, cutii gen galetuse de la tot felul de alimente, scobitori, paie de suc, etc.Obiecte de marimi, forme, cantitati si culori diferite  va vor fi de folos in a exersa abilitatii motrice fine, in sortarea pe forme, culori, texturi dar vor veni si in sprijinul dezvoltarii cunostintelor legate de relationare. Mai mult una din activitatile preferate a fi scosul si pusul la loc in galeata a obiectelor.
Iata si cateva idei, pe care le puteti face voi cu ce aveti prin casa fara prea mult efort.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...