27 noiembrie 2011

Dezvoltarea senzoriala: Vazul

Dezvoltare cronologica:
  1. Nou nascutul va acorda atentie obiectelor care sa afla la maxim 25 de cm de fata sa. O mai mare atentie insa o va acorda obiectelor care au diferite paternuri decat cele intr-o singura culoare, si va prefera fata umana decat alte obiecte.
  2. O data ce a invatat sa se concentreze pe obiectele de langa el, bebelusul va invata sa le si urmareasca cu privirea.
  3. Apoi incetul cu incetul, va ajunge sa vada din ce in ce mai departe.
  4. Copilul va dezvolta apoi abilitatea de a intelege permanenta obiectelor (existenta lor chiar si dupa ce acestea nu se mai afla in campul vizual). Abilitate cruciala pentru intelegerea lumii inconjuratoare.
  5. Apoi vor intelege spatiul si corpul lor in acest spatiu, si cum se pot folosi de ceea ce vad ( de a se prijini, trage, impinge, etc).
  6. O data acestea dezvoltate, copii vor intelege cum pot folosi ceea ce vad pentru a facilita interactiunea cu alte persoane. La nivelul de baza vorbim de privitul in ochi, asteptatul sa ne vina randul  (cand dam mingea de la o persoana la alta), si intelegerea limbajului corpului, mai tarziu vor folosi aceasta pentru interactiunea cu cei din jur (de exeplu daca mingea e langa o persoana, vor ruga acea persoana sa ii dea mingea). [1]
[1].  Small steps forward, Sarah Newman ISBN 978-1-84310-693-, pg 151-152

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...